UI/UX design kurz nebo samostudium? Jak se stát designérem se „70k+“ platem?

UI/UX design kurz nebo samostudium? Jak se stát designérem se „70k+“ platem?

Jak vstoupit do oboru UI/UX designu? Jsou lepší kurzy nebo samostudium? Inspirujte se, co a jak se učit, abyste se stali schopným UI/UX designérem.

Weby jsou nedílnou součástí marketingu téměř každé firmy, protože přináší prodeje produktů a služeb. Webové a mobilní aplikace usnadňují život, řeší problémy nebo podporují vztah mezi zákazníky a firmou. Digitální design je aktuální téma a bude tu s námi dlouho. Proto je vstup do oboru UI/UX designu atraktivní cestou pro lidi, kteří chtějí kombinovat kreativitu, technické dovednosti, možnost ovlivnit uživatele webů a aplikací, ale také získat množství kariérních možností.

Práce na návrhu webů a aplikací je víc než dost. Konkurence je veliká. A kde je konkurence, tam jsou peníze. Obor UI/UX designu nepřináší jen možnost pěkně si vydělat. Benefitů je více:

  • Kombinujete kreativitu a pracujete na tvorbě estetických a funkčních uživatelských rozhraních.
  • Svojí prací zlepšujete uživatelskou zkušenost. Tvoříte rozhraní, která ovlivňují chování zákazníků a uživatelů.
  • Hledáte optimální řešení pro uživatelské potřebyproblémy.
  • Pracujete na různorodých projektech, rozšiřujete si obzory a jste součástí neustálého vývoje technologiítrendů.
  • Otevíráte si brány pro kariérní růst. Můžete nejen navrhovat rozhraní, ale stát se třeba produktovým manažerem, vydat se cestou výzkumníka a nebo třeba začít programovat.

Možná vás vstup do oboru láká. Otázkou je: Jak vstoupit do oboru UI/UX designu? Co a jak se učit?

Kurz UI/UX designu vs. samostudium? Co je lepší?

Kurzy

Lidé jsou jednoduší tvorové. Hledají zkratky a chtějí vše rychle. Když se člověk rozhodne, že se chce začít učit nový obor, jednoduše do vyhledávače napíše „UI/UX design kurz“. Chce informace pohromadě, ucelené a co nejrychleji… Je kurz opravdu to, co potřebujete? Nejprve si odpovězte na tyto otázky:

  • Opravdu to chci dělat? Není to jen krátkodobé „omámení“?
  • Z jaké pozice chci do oboru vstoupit? Jsem prodavačem za pokladnou a digitální svět je pro mě nový? Nebo jsem programátor a chci přesedlat na design?
  • Kolik času mám na učení a kolik mu chci věnovat?

Jedno je jasné. Přes noc se nový obor nenaučíte. Na trhu najdete kurzy dobré a horší…

Za horší kurzy považuji ty, které ve formě videí najdete na vzdělávacích platformách. Slouží jako dobrý startovací můstek pro to, abyste zjistili, jestli je obor UI/UX designu pro vás a zda vás bude bavit. Možná získáte přehled, něco málo si prakticky vyzkoušíte, ale rozhodně se nestanete profíkem v oboru.

Ty dobré kurzy (většinou offline) zahrnují strukturovanou výuku, profesionální vedení a kontakt s odborníkykolegy. Takový kurz trvá ideálně delší období a rozhodně si více osaháte praktické věci. Takový kurz bych doporučil na začátku cesty, ale i v jejím průběhu.

Samostudium

Za sebe rozhodně doporučuji věnovat velké úsilí samostudiu. Neříkám, že se na kurzy vykašlat. Rozhodně tyto 2 způsoby učení můžete zkombinovat. Proč preferuji samostudium?

  • Existují různé formáty, jak se učit, a pestrá škála zdrojů (knihy, články, příspěvky na sociálních sítích, tutoriály, hotové práce kolegů, videa, …)
  • Studium si řídíte vlastním tempem a v době, kdy se vám to hodí. Máte dostatek prostoru si nové věci zažít.

K samostudiu samozřejmě potřebujete dostatek odhodlánídisciplíny. Ale kdo chce, cestu si najde.

Porovnání nákladů na kurz vs. samostudium

Startovací online kurzy na vzdělávacích platformách jsou za hubičku. Za pár stovek shlédnete obsahu až až.

Kvalitnější kurzy pak stojí klidně i desetitisíce. Je dobré si položit otázku, jako moc vás kurz posune. Při výběru kurzu je důležité zvážit obsah, instruktory, recenze a cenu. Pokud si myslíte, že vám kurz otevře kariérní brány, určitě peníze zainvestujte, protože ty desetitisíce se vám vrátí během prvních zakázek nebo měsíce ve vysněném zaměstnání.

Samostudium je běh na delší trať, ale může vyjít levněji. Např. čtením knih získáte za málo peněz hodně muziky. Jediné, co vás to bude stát navíc, je odhodlání a čas strávený čtením. Osobně se mi samostudium osvědčilo.

Myslíte-li to se vstupem do oboru vážně, sáhněte po zahraničních knihách a dejte si na čas. V knihách najdete vše, co v kurzech a ve větší hloubce. Kurzy z knih čerpají a jsou jen jakousi „zkratkou“. Když čtete knihu, vryje se vám více pod kůži. A i když si po přečtení myslíte, že si z ní nic nepamatujete, mýlíte se. Znalosti se podvědomě objeví, když je budete potřebovat.

Plat UI/UX designéra a kariérní postup

Jaký plat jako UI/UX designér získáte záleží na vašich schopnostech. Chcete se stát designérem na volné noze nebo v zaměstnání? Jaké jsou rozdíly?

Zaměstnání

  • ✅ Začnete hned pracovat na reálných projektech. Nemusíte hledat zakázky. Práci i peníze máte jisté.
  • ❌ Časem může poklesnout vaše motivace učit se nové věci a začnete stagnovat, protože máte „svoje“ jisté.
  • ❌ Kariérně se posunete, ale existuje platová stopka. Víc prostě nevyděláte.

Volná noha

  • ❌ Na volné noze se musíte prezentovat a prodávat svoji práci, abyste získali zakázky. Panuje určitá nejistota.
  • ✅ Jste motivovaní učit se nejen design samotný, ale i další věci např. z obchodu nebo marketingu.
  • ✅ Máte neomezené možnosti příjmů. Jako podnikatel si při šikovnosti můžete vydělat značně víc, ale chce to o něco více úsilí.

Z jakých zdrojů se učit?

Setkáte se s názorem, že šprtání teorie je k ničemu a že nejvíc vám dá praxe. Ta je samozřejmě důležitá a nevyhnutelná. Ale studiem teorie se posunete znatelně rychleji.

Moje zkušenost? Plácal jsem v designu jako ryba na souši. Vůbec jsem nevěděl, co, proč a jak navrhovat. Nebyl jsem si jistý. Střílel jsem návrhy spíš náhodou a buď výsledek fungoval nebo ne. Jednoho dnes jsem si řekl dost. Musí přeci existovat teorie, systém a postupy, které moje rozhodování při návrhu podpoří. Musí existovat něco, díky čemuž začnu navrhovat sebevědoměji…

Knihy zahraničních autorů

A tak jsem se začal pídit. Začal jsem číst zahraniční knihy. Především knihy designérů minulého století. Ověřené knihy od zkušených autorů z dob, kdy neexistoval internet ani umělá inteligence. Žádné rychlokvašky, ale hodnotně popsané teoretické zdroje.

Nechci se upínat na konkrétní seznam knih, ale dám vám doporučení, jak si knihy vybrat.

Tip: Na konci článku vás možná čeká seznam několika knih.

  1. Běžte na Amazon nebo jiný obchod (používám Amazon, protože ho navštěvuje nejvíce lidí).
  2. Do hledání napište „{téma anglicky} book“ např. „typography book“. Hledejte pojmy jako „typography“, „grid“, „colors“, „UI/UX design“, „design principles“, apod.
  3. Vyfiltrujte si knihy, které mají 4 a více hvězd. Zaměřte se na ty, které mají hodně slovních hodnocení.
  4. Přečtěte si hodnocení a zjistěte, jestli vám kniha nabízí to, co chcete.
  5. Kupte si knihu. Buď přímo z Amazonu nebo název knihy vygooglete. Někteří čeští prodejci nabízí i zahraniční tituly (např. Megaknihy.cz). Bestsellery, které jsou doprovázeny vizuály, si objednávám fyzicky. Vedlejší doplňkové tituly s minimem vizuálů nakupuji na Amazon a rovnou je posílám do Kindle.

Blogové články

Najít dobrý a hodnotný blogový článek je spíše o štěstí. Články většinou lidé tvoří jako  marketingové/obsahový/prodejní materiál. Cílem tvůrců je jediné. Obsáhnout klíčová slova a dát světu najevo, že tématu rozumí, aby jejich zákazníci poptali jejich služby. Najít hodnotný obsah, který jde do hloubky je těžké. Časem zjistíte, že obsah článků se opakuje pořád dokola.

Doporučuji spíš číst články, kde najdete nové věci a poznatky, rozhovory, případové studie, trendy a technologie. Neučte se z článků teorii. Dozvíte se jen slepé informace a pravidla, ale už vám nikdo nevysvětlí, proč to tak je. Poučky bez znalostního pozadí stejně zapomenete.

Videa a tutoriály

Ve videích vidím ten přínos, když dobrý designér ukazuje, jak pracuje, jaké nástroje používá, sdílí workflow a ukazuje postupy, jak navrhuje web nebo aplikaci.

Sociální sítě

Na sociálních sítích najdete mikro příspěvky, které obsahují zajímavé myšlenky, moudrarady. Mohou se hodit pro oživování tématu. Ale do hloubky nejdou. Dávejte si pozor, od koho čerpáte. Ne každý zdroj je validní.

Inspirace u kolegů

Logickým krokem, když začnete navrhovat, je inspirovat se u kolegů designérů. Sledujte, jak pracují s typografií, barvami, rozložením a jak řeší designové výzvy a problémy. Projděte si jejich portfolia a snažte se rozklíčovat, co, jak a proč udělali v návrhu. Hledejte vzory a designové principy. Snažte se přijít na to, proč jsou prvky právě takto velké nebo barevné. Abyste na to přišli, musíte znát designové a grafické principy (a tím se vracíme zpět k teorii).

Praxe

A konečně praxe, která je nedílnou součástí vaší cesty. Pokud jste na volné noze, začněte přijímat první zakázky, a to hned. S každým dalším návrhem se posunete o úroveň výš. Dobrou cestou je jít pracovat do zaběhnutého týmu a nechat se zaměstnat. Osobní kontakt se zkušenými kolegy je velká zkratka. Ukážou vám finty a neprodleně poradí, když se zaseknete na jednom místě.

Mentoring a konzultace

Najděte si někoho, kdo s vámi probere váš designový proces, bude vám radit a kontrolovat výstupy. Počítejte, že lidé jsou zaneprázdněni, a proto budete muset jejich čas proplatit. Na druhou stranu, jeden zaplacený den s designérem vás může posunout víc než kurz, protože se společně věnujete problémům a výzvám, které vás aktuálně pálí.

Jakým tématům se věnovat?

  • Grafické principytypografie, barvy, kontrast, vizuální rovnováha, hierarchie prvků, rozložení a proporce, Gestalt principy, jednoduchost, apod.
  • Psychologické principyHickův zákon, Fittův zákon, sociální důkaz, Stádový efekt, apod.
  • Principy použitelnosti UI – jednoduchost a jasnost, konzistence, zpětná vazba o akcích a systému, přehlednost, minimalizace prvků, snižování chyb, apod.
  • Jak vytvořit použitelné, intuitivníesteticky přitažlivé UI.
  • Pochopit, jak lidé fungují při procházení UI, a učit se hledat jejich problémy, potřeby a příčiny jejich chování.
  • Metody a techniky výzkumu a testování uživatelů.
  • Seznámení se s prvky a komponentami uživatelských rozhraní.
  • Naučit se pracovat s nástroji a softwarem, jako je třeba Figma.

Doporučené zdroje ke samostudiu

Žádné. Záměrně sem nenapíšu konkrétní materiály. Protože pak byste byli zavaleni informacemi a nevybrali byste si nic. Využijte výše zmíněného postupu hledání knih. Tím, že budete témata sami objevovat, tím si více osvojíte pojmy.

Tip: Na konci článku vás přeci jen možná čeká seznam 10 knih pro start UI/UX design kariéry.

Trendy a novinky

Sledujte sociální sítě zahraničních tvůrců. Dozvíte se o nových věcech ve světě webů a aplikací. Zjistíte, jaké jsou aktuální technologie a jak ovlivňují chování uživatelů a zobrazování uživatelských rozhraní na nových zařízeních.

Pozor na trendy v grafice. Nic takového neexistuje. Dobrý design je nadčasový a pouze vhodně kombinuje vizuální vlastnosti prvků.

Praxe vs. teorie

Veškeré úsilí, které do učení dáte, se sčítá. Budete-li se jen učit teorii, moc se neposunete. Stejně tak, budete-li se snažit dodat skvělý design, ale nebudete znát pozadí. Vzdělávejte se po všech směrech kontinuálně.

Kromě práce na reálných projektech se nebojte vyzkoušet navrhnout i vlastní hobby projekt. Nikdo vás nebude usměrňovat a získáte prostor na experimentování a spálit se můžete, kolikrát chcete.

Učte se teorii, navrhujte a experimentujte.

Přesah do vývoje

Štěstí hraje do karet těm, kteří se dotkli vývoje webů nebo aplikací, protože budou více chápat souvislosti mezi designem a vývojem. Není na škodu zkusit si vytvořit nějaký web svépomoci. K učení doporučuji třeba Webflow. Tvorba webu se podobá běžnému vývoji, jen nemusíte umět psát kód (no-code).

Tvorba portfolia

Sbírejte svá hotová díla. Pracovní ukázky a projekty se vám budou hodit pro získání nových zakázek nebo pracovních příležitosti. Zachytí vaše schopnosti a dovednosti. Jak vám jejich počet poroste, měňte prvotiny za novější kousky. Zaznamenejte si, na čem jste pracovali a jaké designové výzvy jste řešili. Sbírejte vizuální screenshoty, které vaše dovednosti prodají.

Často uslyšíte, že byste měli tvořit případové studie. Nebudu psát, ať to neděláte. Jedno je ale jisté. Platí zde pravidlo: „Show, don’t tell“. Lidé preferují vyčíst hodnotu vaší práce z vizuálních ukázek. Ptal jsem se na to mnoha lidí. Nemají čas číst případovky. Klidně je pro analytické povahy zpracujte, ale nebijte se do hlavy za to, když je mít nebudete. Obejdete se bez nich.

Budování sítě kontaktů

Přidejte se do komunity designérů nebo vytvořte svoji vlastní. Účastněte se událostí, kde můžete kolegy potkat. Sdílejte profesní obsah a komentujte příspěvky z oboru na sociálních sítích. Buďte s lidmi ve spojení a kontaktu alespoň digitálně, aby o vás neustále věděli a vzpomněli si na vás, až vás budou jednou potřebovat.

Figma nejen pro návrh UI

Nástroj Figma doporučuji jako jediný. Další bývalí konkurenti jako Sketch a Adobe XD už tak silného hráče nepřebijí. Figma se stává standardem. Je to nástroj se skvělými a funkcemi a je opravdu zaměřený pro designéry UI. Proč je ve zkratce skvělý?

  • Sdílíte real-time návrh s kolegy v týmu.
  • Vývojářům usnadňuje tvorbu webu nebo appky.
  • Použitím funkce „auto-layout“ ušetříte hodiny času.
  • Hodnoty ukládáte do proměnných (design tokeny).
  • Ve Figma navrhnete opravdu cokoliv – weby, appky, ilustrace, wireframy, moodboardy, myšlenkové mapy, animace, bannery, letáky, prezentace, e-booky, apod. Nástroj se vyplatí ovládnout.

Shrnutí

Ať už si vyberete jakoukoliv cestu, předem se rozhodněte, zda se na ni opravdu vydat. Buďte si jistí, že je UI/UX design právě pro vás. Ujistěte se, jestli chcete UI raději kreslit nebo se věnovat výzkumům. Podle toho vybírejte zdroje. Vyberte si, jestli chcete projít několika kurzy nebo se věnovat samostudiu.

Kurzy

  • ✅ Kurzy jsou rychlou zkratkou. Předají vám ucelené informace na jednom místě.
  • ✅ Kurzy s lektory z praxe vám předají praktické zkušenosti a reálné příběhy. Setkáte se s kolegy, absolvujete workshopy a prakticky zpracujete reálný nebo fiktivní projekt.
  • ✅ Online kurzy s video materiály vám předají flexibilní možnost, jak „odkoukat“ práci lektora.
  • ❌ Kvalitní kurzy jsou dražší. U offline kurzů jste časově vázání na místo a čas.
  • ❌ Informace se vám nemusí zarýt pod kůži a některé věcí zapomenete.
  • ❌ Obvykle získáte základní přehled k tématu. Pro hlubší pochopení témat vás kurzy stejně odkážou na další zdroje.

Samostudium

  • ✅ Samostudium je cenově dostupnější.
  • ✅ Samostudium je flexibilnější. Učíte se podle svého harmonogramu a jen to, co chcete.
  • ✅ Vybíráte si z řady zdrojů. Učíte se samostatnosti a disciplíně. Získáváte přesahy do jiných sfér.
  • ❌ Musíte mít pro učení vnitřní motivaci a disciplínu.
  • ❌ Učení je běh na delší trať.
  • ❌ Musíte si umět vybírat a hledat kvalitní zdroje.

Designui je místo, kam chodí zajímaví lidé z oboru tvorby webů a aplikací

40
+

Tolik společností s námi hledalo profíka

600
+

Tolik lidí je přihlášeno k odběru článků

2.9k
+

Členů ve FB skupině pro designéry a tvůrce